X
  • اولین و تنها مرکز اقامتی درمانی محرک ها در ایران

برچسب ها

مقاله های تخصصی

کرافت : رویکرد تقویت اجتماع و آموزش خانواده

کرافت : رویکرد تقویت اجتماع و آموزش خانواده

استفاده از مشارکت خانواده، تمرکز بر آموزش و تغییر رفتار اعضای خانواده

گروه هدف مداخله، اعضای خانواده افراد مصرف کننده مواد هستند که از مراجعه داوطلبانه برای درمان طفره رفته و امتناع می‌ورزند. کرافت در یک دورهی ۱۲ جلسه ای و گاه همراه با دو جلسه تکمیلی برگزار می‌شود.

خانواده در این جلسات مداخلات زیر را دریافت می‌کنند:

  • آموزش خانواده
  • تحلیل عملکرد رفتار مصرف مواد
  • مداخالت برای خشونت خانگی محتمل
  • آموزش برای برقراری ارتباط
  • آموزش تقویت مثبت
  • عدم تشویق مصرف مواد


کرافت رویکردی نوین در درمان بیماری اعتیاد می‌باشد که مختص درمان سوء مصرف مواد و الکل می‌باشد و به همین منظور طراحی و تدوین شده است. در ساختار کرافت سه ضلع درمان وجود دارد. (خانواده بیمار یا مراقب – درمانگر – بیمار) که هر کدام دارای نقش‌ها و ویژگی‌های متفاوتی نسبت به سایر رویکردهای درمانی می‌باشند.
در این رویکرد نگاه و دریچه متفاوتی برای ورود به درمان ارائه شده است. در کرافت بیمار نقش و جایگاه خاصی در درمان دارد ولی این جایگاه و نقش توسط خانواده و کسی که مراقب در این درمان نامیده می‌شود تعریف خواهد شد.

با توجه به خصایص افراد مصرف‌ کننده مواد یا الکل (‌انکار بیماری اعتیاد – عدم پذیرش کمک برای درمان) همواره یکی از مسائل مهم خانواده‌های آن‌ها وارد کردن این افراد به درمان مناسب با حفظ کرامت انسانی آن‌ها می‌باشد. هدف نهایی کرافت ورود بیمار به درمان از طریق راغب‌سازی می‌باشد.

رویکرد درمانی کرافت با محوریت ورود بیمار به درمان و انگیزه‌آفرینی برای این مسئله مهم، اقدام خود را از خانواده شروع می‌کند و سعی در ایجاد محیطی مناسب و ارائه تقویت‌ کننده‌های سالم و پایدار برای تغییر رفتار‌های اعتیادگونه و مخرب بیمار اعتیاد می‌نماید.

رویکرد کرافت سیستمی است که به دوستان و اعضای خانواده کمک می‌کند تا نحوه تعامل خود با کسی را که دوست دارند و او دچار سوءمصرف مواد مخدر است، تغییر دهند و این رویکرد برای دوستان و اعضای خانواده است. نکته شگفت‌انگیز در مورد اعضای خانواده این است که آن‌ها اطلاعات بسیاری در مورد مصرف موادمخدر یا الکل اعضای خانواده دارند.

آن‌ها می‌دانند که فرد چه موقع مشروب می‌نوشد، هنگام مصرف موادمخدر یا الکل چگونه است، هنگام نوشیدن خلق‌وخوی فرد چگونه است و هنگام هوشیاری فرد چگونه است. اعضای خانواده اطلاعات زیادی دارند، اما نمی‌دانند با آن چه کنند و اینجاست که کرافت می‌تواند به عنوان رویکردی کمک‌کننده مورد استفاده قرار گیرد.

کرافت یک استراتژی جامع برای چگونگی تعامل با اعتیاد به مشروبات الکلی و اعتیاد به مصرف موادمخدر اعضای خانواده ارائه می‌دهد، به نحوی که نشان داده شده است این استراتژی می‌تواند برای درمان عزیزانشان و بازگرداندن آن‌ها به زندگی موثر باشد.

کرافت _ رویکرد تقویت اجتماعی برای آموزش خانواده _ از دانشگاه نیومکزیکو سرچشمه گرفته و توسط رابرت مایرز و همکارانش توسعه یافته است.

تحقیقات در مورد کرافت نشان می‌دهد که حدود ۷۰ درصد از خانواده‌هایی که خدمات کرافت دریافت می‌کنند می‌توانند عزیزان خود را طی یک سال تحت درمان قرار دهند؛ کرافت همچنین به اعضای خانواده کمک می‌کند تا زندگی خود را بهبود ببخشند، خواه عزیزشان به دنبال درمان باشد یا نه و اگر بخواهیم رویکرد کرافت را به صورت شفاف مشخص نماییم می‌توان چنین گفت که کرافت به اعضای خانواده می‌آموزد که چگونه:

  • عوامل محرک و نتایج استفاده از آن‌ها را مشخص کنند؛
  • الگوهایی را که منجر به نوشیدن الکل یا مصرف مواد توسط مصرف‌کننده می‌شود، بشکنند؛
  • مهارت‌های ارتباطی برای بیان موثرتر نیازها و درخواست‌های آن‌ها (اعضای خانواده) را توسعه و بهبود دهند؛
  • در صورت ابراز علاقه به درمان، به عزیز خود کمک کنند تا به منابع موثر درمان اعتیاد دسترسی پیدا کند؛
  • بیاموزند که چگونه از خود مراقبت کنند و با ارزش‌های خود ارتباط مجدد برقرار کنند تا بدون توجه به اعتیاد عزیزانشان، آن‌ها همچنان بتوانند زندگی خود را با محوریت ارزش¬های خود و نه مصرف مواد یا الکل عزیزانشان پیش ببرند.
  • در صورت وجود خشونت یا احتمال وقوع خشونت، به اعضای خانواده کمک کنند تا عوامل ایجادکننده خشونت را شناسایی کرده و برنامه¬هایی برای حفظ امنیت خود (و فرزندان خود) تدوین کنند.

کرافت یک نوع منحصر به فرد از خانواده‌درمانی یک سویه می‌باشد که در آموزش و درمان افراد مهم درگیر با بیماران سوء مصرف‌کننده مواد از نظر علمی تعیین شده است و براساس اصول رفتاری این مدل درمانی از استراتژی‌های تقویت استفاده می‌کنند.

افراد مهم که در مدل درمانی کرافت آموزش دیده‌اند یاد می‌گیرند که چطور رفتار سالم بیمار را تقویت کرده و رفتار مصرفی او را نادیده بگیرند. همچنین مهارت‌های جدید و افراد مهم در جهت تاثیرگذاری و بیمار برای ورود به درمان آموزش داده می‌شود و همراه با این آموزش‌ها بر افزایش رضایت افراد مهم از زندگی خود تاکید می‌شود.

عناصر اصلی مدل درمانی کرافت

عناصر اصلی مدل درمانی کرافت عبارتند از:

  • استراتژی‌های انگیزشی: بررسی انتظارات افراد مهم، توصیف مدل کراوات و میزان موفقیت و فواید بالقوه آن برای افراد مهم.
  • تحلیل کارکردی رفتار مصرفی بیمار معلوم: تشریح شروع‌کننده‌ها و پیامدهای مصرف مواد بیمار و توسعه استراتژی‌های مداخله‌ای برای افراد مهم در تشویق و حمایت از رفتار غیرمصرفی بیمار.
  • احتیاط در خشونت خانوادگی: ارزیابی احتمال وقوع خشونت در رابطه افراد مهم با بیمار معلوم، تشخیص شروع‌کننده‌های خشونت و تعیین برنامه‌های محافظتی و پیشگیری‌کننده در این خصوص.
  • آموزش روابط بین فردی: بررسی الگوی فعلی رابطه‌ای بین فرد مهم و بیمار معلوم، بررسی دلایل منطقی برای ارتقاء و بهبود رابطه، آموزش مهارت‌های ارتباطی مثبت و شرح آنها از طریق ایفای نقش.
  • آموزش تقویت مثبت: تشخیص و تعیین پاداش‌های کوچک و مناسب برای بیمار معلوم و آموزش و افراد مهم در چگونگی استفاده از آنها در تقویت رفتارهای غیر مصرفی بیمار.
  • تنبیه و تقبیح رفتار مصرفی: تشریح چگونگی به جریان افتادن پیامدهای طبیعی مصرف مواد و همینطور آموزش استراتژی‌های حل مسئله.
  • آموزش خودتقویتی به افراد مهم: کشف عدم رضایتمندی افراد مهم در حوزه‌های مختلف زندگی، توسعه اهداف و کمک به افراد مهم در تشخیص و نمونه‌گیری از تقویت‌کننده‌های خود.
  • تعریف و القای درمان به بیمار: تعیین بهترین زمان برای پیشنهاد درمان، آماده‌سازی افراد مهم برای روبه‌رو شدن با احتمال عدم‌پذیرش بیمار و ایجاد امکان برای پذیرش بیمار در یک مرکز درمانی.

در مدل درمانی کرافت افراد مهم هرگز مسئول سوء مصرف مواد بیمار تلقی نمی‌شوند، اما به آن‌ها راه‌حلی برای این مشکل پیشنهاد می‌شود و در این مدل درمانی کرافت دو هدف عمده دارد:

  • کمک به بیمار در ترک سوء مصرف مواد؛
  • کمک به افراد مهم در افزایش رضایت شخصی خود در سایر حیطه‌های زندگی.

کرافت یک برنامه درمانی مبتنی بر تجربه برای اعضای خانواده یا دوستان افراد مصرف‌کننده مواد که از دریافت درمان خودداری می‌کنند، است. درمانگران مدل کرافت سه هدف عمده دارند که دو مورد از این اهداف متمرکز بر فرد سوء مصرف‌کننده و یک مورد متمرکز بر افراد مهم و تاثیرگذار بر مصرف‌کننده می‌باشد.

هدف اول و در واقع هدف نهایی تاثیرگذاری بر فرد مصرف‌کننده است تا به جستجوی درمان بپردازد. هدف دوم کاهش مصرف مواد یا الکل فرد مصرف‌کننده است. هدف سوم کمک به افراد مهم برای ایجاد تغییرات مثبت دیگری در سبک زندگیشان است که در جهت ارتقاء عملکردهای روان‌شناختی باشد، چه فرد مقاوم مصرف‌کننده درمان را شروع کند و چه شروع به درمان نکند.

معرفی کتاب:
کرافت: نقش خانواده ها در درمان سوء مصرف مواد
جین الن اسمیت، رابرت ج. مایرز، آتوسا لکیان ،مریم یاوری(مترجم)

مترجم: مصطفی مردانی دکترای مددکاری اجتماعی جمعیت خیریه تولد دوباره

Related

 دود دست سوم سیگار هم خطر دارد

دود دست سوم سیگار هم خطر دارد

تاکنون در مورد تاثیرات منفی دود سیگار روی اطرافیان فرد ...

Read More >
افزایش ۲۰ درصدی تلفات سالیانه مصرف مواد مخدر

افزایش ۲۰ درصدی تلفات سالیانه مصرف مواد مخدر

آمار سالانه تلفات اعتیاد به مواد مخدر در ایران، در سال ۱...

Read More >
اثرات موادمخدر بر رابطه جنسی

اثرات موادمخدر بر رابطه جنسی

هر نوع  از مواد مخدر، اثرات مختلف متفاوت و مختلفی بر روی عملکرد جنسی افراد دارد.

Read More >

مقاله های تخصصی

اصول اولیه ارتباط با بیمار معتاد

اصول اولیه ارتباط با بیمار معتاد نکاتی مهم و ساده که بهتر است هنگام گفتگو با بیمار معتاد آنها را به خاطر داشته باشیم:

چرا مردم مواد مخدر مصرف می‌کنند؟

بیشتر مردم می‌گویند دلیل مصرف مواد مخدر یا الکل، به‌قول معروف «حال کردن» است. اما داستان به این سادگی نیست. خوردن، خوابیدن، بازی و ورزش، کار، جنگ و عشق، حال ما را خوب می‌کند، پس مواد مخدر چرا؟

ترس از تنهایی چیست و آیا از تنهایی وحشت دارید؟

ترس از تنهایی یا وحشت تنها ماندن چیست؟ تنها بودن، حتی در یک مکان معمولاً آرامش‌بخش مانند خانه، می‌تواند منجر ب...

اعتیاد جنسی چیست؟

اعتیاد جنسی شامل افرادی می‌شود که از ارتباط جنسی یا پورنوگرافی برای برآورده کردن نیازهای غیر جنسی بهره می‌برند که به آنها معتادان جنسی گفته می‌شود.

مفهوم اعتیاد و سیر شکل‌گیری اعتیاد

اعتیاد از لحاظ لغوی به‌معنای استفاده مکرر از یک شیء و یا انجام متعدد و متداوم یک فعل خاص می‌باشد

کرافت : رویکرد تقویت اجتماع و آموزش خانواده

استفاده از مشارکت خانواده، تمرکز بر آموزش و تغییر رفتار اعضای خانواده

اختلالات روانی همزمان با سوء مصرف مواد

هنگامی که فردی هم مشکل سوء مصرف مواد و هم یک مشکل سلامت روان مانند افسردگی، اختلال دوقطبی یا اضطراب دارد، به آن اختلال همزمان یا تشخیص دوگانه گفته می شود.

تست شیشه چندین مصرف‌کننده کوکایین مثبت شده است

یک پزشک درمانگر اعتیاد خبر داد: اخیرا بر روی حدود ۶ الی ۷ مریض مصرف کننده کوکائین آزمایش‌هایی انجام دادیم و تست...

علل و عوامل مؤثر بر اعتیاد

اعتیاد یک بیماری زیست شناختی، روان شناختی و اجتماعی است. عوامل متعددی در اتیولوژی سوء مصرف و اعتیاد مؤثر هستند که درتعامل با یکدیگر منجر به شروع مصرف و سپس اعتیاد می‌شوند.

سبب­ شناسی گرایش به اعتیاد و نگرش مثبت به آن

سبب­ شناسی گرایش به اعتیاد و نگرش مثبت به آن علل و عوامل مختلفی در ابعاد درون­‌فردی، بین­‌فردی و محیطی در گرایش افراد به مصرف مواد مخدر و وابستگی به آن تاثیر دارد

تماس با ما

همین حالا با ما تماس بگیرید. اطلاعات شما نزد ما محرمانه باقی می ماند.

شرایط پذیرش

  1. تمایل بیمار برای اقامت و بهبودی
  2. حداقل سن 18 و حداکثر 55
  3. دارا بودن سلامت نسبی جسمی و روانی با تایید روانشناس بالینی و پزشک مرکز
  4. دارا بودن شرایط پذیرش پس از مصاحبه و تایید سرپرست تیم درمان
  5. همراه داشتن کارت شناسایی معتبر
  6. همراه داشتن یک نفر از افراد درجه یک خانواده با کارت شناسایی معتبر به عنوان بیمار
  7. پرداخت هزینه کامل درمان یک دوره ۳۰ روزه هنگام تشکیل پرونده و پیش از آغاز هر دوره در صورت تمدید دوره
  8. حضور خانواده بیمار در جلسات آموزشی هفتگی که توسط مشاور خانواده مرکز برگزار می شود
  9. بیمار پس از اتمام هر دوره ۳۰ روزه و پیش از تمدید دوره بعدی با درخواست کتبی و هماهنگی خانواده و تایید سرپرست تیم درمان می تواند به مدت 24 الی 48 ساعت به همراه خانواده از مرخصی استفاده کند و مجددا ادامه درمان دهد.

تذکر: در این مرکز صرفا درمان غیر دارویی انجام می شود

  • ساعات کار: همه روزه ۲۴ ساعت شبانه روزی
  • تلفن: 09104325010 | 09104325030
  • نشانی: تهران - بزرگراه شهید خرازی - خروجی شهید اردستانی - کیلومتر 4 جاده روستای وردیج
  • ایمیل: info@verdij.com
  • نشانی دفتر مرکزی:فلکه دوم صادقیه، بلوار شهدای صادقیه جنوبی، کوچه چراغعلی، پلاک 17

فرم تماس آنلاین

دی ان ان